Klachten

Een middenrifbreuk geeft vaak vervelende klachten zoals maagzuuraanvallen, pijn in de keel, ontstekingen en oprispingen. Dit komt doordat de een deel van de maag boven het diafragma uitkomt en de maagklep niet goed functioneert. Op deze site vindt u informatie over een nieuwe effectieve en duurzame behandelvorm die is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Brandend maagzuur of klachten aan de maag kunnen het gevolg zijn van een middenrifbreuk, een verzwakte middenrif of een niet goed sluitende maagklep. Veel mensen in Nederland en België hebben hier last van.

Veel gerapporteerde klachten als gevolg van een middenrifbreuk, zwakke middenrif of een niet goed sluitende maagklep zijn:
 
 • Krop in de keel gevoel (globus)
 • Slikklachten
 • Inwendige ontstekingen
 • Keelpijn
 • Pijn op de borst
 • Ademhalingsklachten
 • Slaapproblemen
 • Maag- en/of buikpijn
 • Maagzuur(branden) of stille reflux
 • Boeren en/of oprispingen
 • Vermoeidheid

OORZAAK
De oorzaak van een middenrifbreuk (hiatus hernia/sliding hernia) is een verzwakt diafragma (middenrif). Hierdoor schiet een deel van de maag door het diafragma en bevindt een deel van de maag zich op een plek waar het niet hoort. Daarnaast komt de overgang van de slokdarm naar de maag in de borstholte te liggen, in plaats van in de buikholte. Het diafragma is te zwak om de maag op de juiste plek te houden en naar beneden te drukken. Dit geeft vervelende klachten.

Ook kan het zijn dat er (nog) geen middenrifbreuk is maar dat de maagklep (sluitspier) niet goed werkt. De maagklep beweegt normaal gesproken één kant op maar als hij niet goed werkt beweegt hij twee kanten op. Hierdoor vloeit er voedsel en maagzuur terug de slokdarm in. Dit noemen we reflux. Een niet goed werkende maagklep kan het gevolg zijn van overgewicht of een verslapte sluitspier.

SLOKDARMONTSTEKING
Bij langdurige reflux kan de slokdarm ontstoken raken. Als de slokdarm langdurig ontstoken blijft kan het weefsel beschadigen en neemt de kans op een Barret slokdarm of slokdarmkanker toe. Het is dus belangrijk om klachten serieus te nemen en te behandelen.

MEDICINALE BEHANDELING
De behandeling van maagzuur, reflux en een middenrifbreuk bestaat meestal uit slikken van zogenoemde h2-blokkers waaronder ranitidine (Zantac), PPI’s (maagbeschermers) zoals Omeprazol, Nexium en Pantoprazol en vrij verkrijgbare middelen zoals Rennie en Gaviscon. Helaas kunnen geneesmiddelen zoals Omeprazol, Nexium en Pantoprazol vervelende en ernstige bijwerkingen hebben zoals slaapproblemen, buikpijn, een tekort op vitamine b12, magnesium, calcium en ijzer maar ook borstvorming (bij mannen) en een verhoogde kans op longontsteking, infecties, nierfalen en maagkanker. Langdurig gebruik van deze medicatie is dus niet zo onschuldig als lange tijd werd aangenomen.¹

Soms wordt er overwogen om te opereren. Deze operaties zijn niet altijd succesvol. Een aantal mensen blijft klachten houden. Soms worden de klachten zelfs erger na een operatie.

NIEUWE BEHANDELMETHODE
Na jaren van wetenschappelijk onderzoek is het Zweedse onderzoekers gelukt om een medisch hulpmiddel te ontwikkelen dat sluitspier-, middenrifbreuk en of maaggerelateerde klachten verminderen. Hierdoor is het mogelijk om de oorzaak van de klachten eenvoudig zelf te behandelen. Meer informatie vindt u op deze pagina.

¹ Zandee, Emma. Meer aandacht nodig voor bijwerkingen maagzuurremmers. Medisch Contact. 30 november 2015.